De experimentele online leeromgeving voor en door studenten van ROC Mondriaan School voor Toerisme en Recreatie

 
 

Wat is het?

Het Mondriaan Travel Lab is een experimentele online leeromgeving van en door studenten van het ROC Mondriaan School voor Toerisme. Samen met je klasgenoten ga jij door te experimenteren, praktische ervaring opdoen met de werkprocessen van een online reisorganisatie.

 

Je maakt kennis met een zogenaamd Content Management Systeem (CMS) en Customer Relation Management systeem (CRM). Je beheert je eigen webpagina’s met persoonlijk profiel en je leert een commercieel reisaanbod online op te bouwen met teksten, beeldmateriaal en prijzen. Je gaat aan de slag met Google Maps. Bijzonder is dat je ook je eigen E-Nieuwsbrieven leert opbouwen en samen met de docent kan verzenden aan jouw eigen relaties.

 

Met het CRM leer je een eigen relatiebestand te beheren, relaties te werven, klantgegevens te verrijken en de juiste relaties als abonnee op jouw nieuwsbrief te selecteren. Aan jouw commercieel reisaanbod kun je ook contactformulieren toevoegen, waarbij bezoekers op jouw webpagina’s hun gegeven kunnen achterlaten. Zo kunnen bezoekers zich aanmelden voor jouw nieuwsbrief, een vraag stellen of zelfs een reservering maken.

 

 

Wat is het niet?

Soms kan het ook verhelderend zijn om aan te geven wat iets niet is. Wij gaan jou geen website leren bouwen en jij gaat ook niet leren programmeren of met moeilijke codes werken. Je hoeft beslist geen ICT-er te zijn. Daarvoor moet je echt een andere opleiding volgen. Het wordt trouwens ook niet van jou verwacht als jij straks stage gaat lopen of gaat solliciteren in het toerisme.

 

Wat wel van je wordt verwacht is dat je interesse krijgt, begrip en de vaardigheden hebt om goed met een dergelijk CMS/CRM online systeem te kunnen werken en dat je ervaart hoe belangrijk het systeem in het contact met de klant is.

Methode

Het Mondriaan Travel Lab is geen apart of nieuw vak. Het is een leermiddel en dat wil zeggen dat diverse docenten het Mondriaan Travel Lab tijdens hun normale lessen zullen gebruiken om de studenten iets specifieks te leren.

 

De studenten zullen hun vaardigheden met het gebruik van het Mondriaan Travel Lab gedurende de driejarige opleiding steeds verbeteren. De studenten leren stap voor stap werken met het Mondriaan Travel Lab. De eerstejaars studenten krijgen de gebruikerstitel Junior Specialist, de tweede- en derdejaars respectievelijk de titels Reisspecialist en Senior Reisspecialist. De drie titels hebben elk aparte gebruiksrechten en toegang tot functionaliteiten.

 

 

Het Mondriaan Travel Lab is geschikt om individueel of om samen te werken in kleine groepen of zelfs met de gehele klas. Met het leermiddel wij ook goed differentiëren. Dat wil zeggen dat de student met een grotere interesse en een hoger tempo zichzelf verder kan ontwikkelen en daarbij niet afhankelijk is van het tempo van de klas.

De eerste kennismaking met het gebruik van het Mondriaan Travel Lab is door de opbouw van een eigen persoonlijk profiel als aankomend professional, Mijn profiel. In deze fase leert de student de basisvaardigheden van het systeem en kan al experimenterend de overige functionaliteiten zelf leren ontdekken.

Nadat de student een eigen profiel heeft opgebouwd zal hij/zij parallel aan de theorie van de toeristische beroepsvakken ervaring opdoen door een commercieel reisaanbod online te presenteren. Een reisaanbod bestaat uit de presentatie van een land, regio, plaats en accommodatie met kamerprijzen.

Planning

In de zomer van 2018 is het Mondriaan Travel Lab als pilot succesvol afgerond. De planning is om in leerjaar 2018/2019 de eerste stappen te zetten om het Mondriaan Travel Lab als online leermiddel te integreren binnen de bestaande leerlijn.

Het Mondriaan Travel Lab kan door docenten ingezet worden bij de volgende vakken:


• Travel (Algemene Reiskennis)
• Projecten (Koppeling van theorie met de praktijk)
• Destinations (Bestemmingskennis)
• Studieloopbaanbegeleiding
• Marketing
• Nederlands

 

Leerdoelen

Het Mondriaan Travel Lab kan als leermiddel ingezet worden om meerdere leerdoelen te realiseren:


• Kennis en praktische ervaring opdoen met de werkprocessen van een online reisorganisatie
• Werken met een CMS/CRM systeem
• Presenteren van commercieel reisaanbod
• Werven van (potentiële) klanten
• Verrijken van klantgegevens
• Schrijfvaardigheid Nederlandse taal

Ontwikkelingen

 

Er bestaan reeds meerdere ideeën om het Mondriaan Travel Lab verder te ontwikkelen met extra functionaliteiten om de inzetbaarheid als leermiddel nog interessanter te maken voor onze studenten en docenten. 

 

Copyrights © 2017 - 2021 ROC Mondriaan Toerisme en Recreatie. Alle rechten voorbehouden.